Leiden, stad van ontdekkingen en groepsarrangementen!

Er is geen oud-Hollandse stad waar de geschiedenis zo tot leven komt als in Leiden. Het Academiegebouw van de universiteit, de Waag en de Burcht, de statige herenhuizen langs het beroemde Rapenburg, de prachtige Pieterskerk en Hooglandse Kerk en de 35 hofjes vertellen elk de geschiedenis van de Sleutelstad. Hier zag Rembrandt het licht en leerde hij het schildersvak, Clusius bracht ruim 400 jaar geleden de eerste tulpen tot bloei en hier werd de oudste universiteit van Holland gesticht. ook tegenwoordig speelt Leiden nog een rol van betekenis.  De Universiteit is nog steeds één van de beste van Nederland, er is een schat aan biomedische bedrijven gevestigd. Leiden is een bloeiende stad.

Het Leidse stratenplan is nauwelijks gewijzigd ten opzichte van de 17e eeuw.

Molen de Valk

Molen de Valk in Leiden

Kleine steegjes, die moeilijk te vinden zijn, onvermoede plekjes achter schijnbaar streng gesloten deuren, een Burcht waar sommige toeristen straal aan voorbij lopen; Leiden geeft haar geheimen niet zomaar prijs. Maar voor iedere bezoeker, die zich door de Sleutelstad laat leiden is het weer een verrassing: zoveel moois, zoveel verhalen…

De Leidse cultuur is rijk en verscheiden. Doordat Leiden de oudste universiteitsstad van Nederland is leven de hoge en lage cultuur al eeuwen lang naast elkaar. Leiden, dat zowel Einstein als de gifmoordenares Goeie Mie binnen haar muren huisvestte. Wat betekent “bledder” en wie zijn Kaatje en Kootje?

Leiden heeft vele gezichten en daardoor heeft u ook een ruime keus uit thema’s voor uw wandeling. U kunt zich door de gidsen van Groepswijzer.nl laten vertellen over de jeugd van Rembrandt of over de de oudste universiteit van Nederland. Over de hofjes of over de talloze monumenten. Over de muurgedichten (waarvan er meer dan 100 in de stad te zien zijn!) of over het Beleg en Ontzet van Leiden.